marți, 26 mai 2009

Bucurate de ce ai

Lecția a 10-a Cum sa te bucuri de ceea ce ai

Traim cu totii un prezent zbuciumat dar in acelasi si pretios. Au spus-o de-a lungul timpului oameni ai Bisericii, poerti, filozofi, artisti, oratori etc.

Thomas Taherne, preot protestant din secolulul al XVIII-lea referindu-se la prezentul pretios spunea :”Nu te vei bucura de lume pana cand insasi marea nu iti va curge prin vene, pana cand cerul nu te va imbraca si stelele nu ti se vor face cununa; si pana nu te vei socoti singurul mostenitor al intregii lumi si mai mult decat atat, caci fiecare om din aceasta lume e singurul mostenitor, tot asa ca si tine.”

Cu totii indiferent de rasa, sex, situatie financiara avem parte in viata aceasta de dorinta,suferinta si bucurie.

Principalele cinci religii pornesc,de la pacatul originar. Prima carte a Vechiului Testament, Geneza, spune ca rasa umana este dominata de principiul raului inca de cand Adam si Eva au nesocotit porunca lui Dumnezeu si au mancat din fructul oprit.

Hindusii si buddhistii pornesc de la o varianta a pacatului originar, care, la o privire atenta, este surprinzator de asemanatoare cu cea iudeo-crestina. Dupa ei, suferinta noastra din aceasta viata nu se datoreaza maniei lui Dumnezeu, ci este rezultatul inevitabil al propriilor noastre amagiri prostesti, cea mai daunatoare este credinta ca am fi fericiti daca am putea sa ne indeplinim toate dorintele.

Ideea de baza si comuna ale celor 2 variante enumerate mai sus este ca omul isi este siesi cel mai temut dusman.

Timothy Miller,cunoscut psihoterapeut american in cartea “Bucura-te de ceea ce ai. Cum sa-ti controlezi sentimentele si sa-ti modelezi gandurile” ne recomanda practicarea Intelegerii, Atentiei si Recunostiintei.

In crestinism, Intelegerea este cel mai des numita iubire, iubire crestina sau milostenie.Atentia este numita de obicei in crestinism smerenie, iar Recunostiinta este mai des numita slavire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Zona de confort

Zona de confort este cel mai mare inamic al potentialului uman. Zonele de confort devin obiceiuri de viata si sunt de schimbat. Orice obicei...