duminică, 17 mai 2009

Ce este DEZVOLTAREA PERSONALA ?

Lecția 1 Ce este dezvoltarea personala? Cum o putem folosi?

Dezvoltarea personala o putem defini ca ansamblu de metode si instrumente folosite de o resursa umana, astfel incat sa isi poata realiza o armonie intre viata personala si cariera.

Exista numeroase programe personalizate, programe de tip ”coaching” in care nu numai ca te cunosti cu adevarat, dar ajungi sa capeti si un sentiment de comfort si intelegere pentru propria persoana.

Eu unul recomand astfel de programe persoanlizate desi nu am apelat pana acuma la un astfel de trainer.Constientizez ca,este o diferenta enorma intre a te automanageria prin prisma numarului de carti de dezvoltare persoanala citite,si a apela la serviciile unui profesionist.

In urma unui studiu efectuat in SUA, doar 12-15% din succesul vietilor noastre il obtinem datorita cunostiintelor.

Restul de 85-88 % este reprezentat de :

1.Diferitele aptitudini ale noastre;

2.Personalitatea noastra;

3.Experienta capatata asupra vietii.

Pentru atingerea scopurilor noastre avem nevoie de programe de dezvoltare personala care iau in considerare caracteristicile noastre.

Similitudinea o reintalnim in sport unde fiecare sportiv are un program personalizat de antrenament si nutritie in functie de constitutia fiecaruia.

Cateva dintre subiectele “tabu” abordate de dezvoltarea personala in domeniul autocunoasterii sunt: dezvoltarea inteligentei emotionale, managementul stresului, dezvoltarea spiritului inovator si accentuarea calitatilor de lider etc.

In domeniul businessului, principalele teme pe care se bazeaza dezvoltarea personala sunt: cunoasterea clientului, obtinerea de feedback-uri, dezvoltarea abilitatilor de comunicare, organizarea datelor in baze de date, analiza si evaluarea informatiilor in vederea luarii unei decizii etc.

Sa fim realisti si sa recunoastem ca, nu ne invata nimeni in scoala despre formarea si intretinerea relatiilor umane, cat si despre capacitatile de sporire a inteligentei emotionale.

Este imbucurator faptul ca best-sellerul “Inteligenta emotionala” scris de Daniel Goleman a inspirat persoane influente din mediul educational si institutional astfel incat au inceput sa fie implementate in scoli cursuri despre educatia sociala si emotionala.Numarul tarilor de pe glob a caror programa scolara contine cursuri de educatie sociala si emotionala se afla intr-o continua crestere.

Traim un prezent in care avem acces foarte mult la informatie,de aceea putem utiliza toate parghiile necesare in care ne putem autoevalua capacitatile si abilitatile noastre,dar si a celor din jur.

Personal in ciuda previziunilor destul de ingrijoratoare, vad un viitor cu un potential nesfarsit si nebanuit in care se va pune foarte mult accent pe autocunoastere si autoevaluare.

Important este sa ne dorim si sa facem ceva in privinta asta,astfel incat viata noastra sa fie o capodopera.

Anthony Robbins “I challenge you to make your life a masterpiece”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Zona de confort

Zona de confort este cel mai mare inamic al potentialului uman. Zonele de confort devin obiceiuri de viata si sunt de schimbat. Orice obicei...