sâmbătă, 16 mai 2009

GRESALA IN AFACERI

Cele mai intalnite 5 greseli in afaceri

5-greseli-business.jpgFie ca sunt la inceput, fie ca au ani buni de activitate, multe afaceri esueaza. Si asta pentru ca intreprinzatorii fac o serie de greseli. Asa ca, ne-am propus sa va impartasim din experienta unor afaceristi de succes. Pericole care va pandesc afacerea, dar si modalitatile de a le elimina.


Monica Tatoiu, managing director Oriflame Romania

Top greseli

1.cei mai multi dezvolta strategii pe termen scurt fara a se gandi ca businessul este un process cu rezultate pe termen lung
2.angajeaza in pozitii-cheie rude, prieteni si cunostinte
3.nu au simtul masurii
4.sa evaluezi gresit cererea de pe piata
5.au o atitudine gresita: fie risca totul, fie nu risca nimic.

In opinia Monicai Tatoiu, cea mai mare greseala pe care o face un antreprenor este sa gandeasca strategia pe termen scurt. Cand isi alcatuieste business-planul, cel care vrea sa dezvolte o afacere trebuie sa aiba capacitatea de a proiecta oportunitatile de azi in perspectiva pietei de peste cinci ani si sa gandeasca finantarea din aceasta perspectiva.
De asemenea, intreprinzatorul trebuie sa evite sa-si angajeze rudele si prietenii in pozitii de management. “ E mai bine sa ai un hot destept pe post de manager, decat o ruda fraiera. In cel de-al doilea caz, pierderile sunt mult mai mari”, a declarat pentru Capital.ro Monica Tatoiu.
In al treilea rand, “antreprenorii de conjunctura” cad in extreme. Fie pun prea mult accentual pe imagine, birou extravagant sau masina de lux ca sa faca impresie la contractari, fie adopta atitudinea lui Hagi Tudose “totul este scump, merge si asa”. Ambele variante sunt la fel de paguboase. In primul caz, cand vede luxul opulent, clientul se gandeste imediat ca interlocurorul isi va vinde produsul cu un adios comercial mult peste media pietei, ca sa-si poata recupera cheltuielile. La fel, daca nu investeste in imaginea lui, intreprinzatorul nu prezinta credibilitate si oamenii nu il asculta.

O alta greseala des intalnita cand deschizi o afacere este planul de afaceri construit din ce auzim la televizor, citim in ziare sau vedem la prieteni. Dupa parerea Monicai Tatoiu, este mai bine “sa-mi pun mintea la contributie si sa descopar segmentele de nisa, unde competitia este minimala atunci cand pornesc o afacere”.
Si nu in ultimul rand, managerii din ziua de azi adopta o atitudine gresita cand pornesc o afacere. Vor succes imediat, fara sa stie ca profitul se vede de abia dupa un an de investitie.

Nicolae Sota, general manager Sota Metals Export

Top greseli
1. de a cumpara/produce fara a avea o piata asigurata;
2. neglijarea modalitatilor de asigurare a platii;
3. neglijenta in semnarea contractelor;
4. iesirea pe piata cu produse de calitate indoielnica;
5. angajarea unor persoane slab pregatite;

Care ar fi modalitatile de a le evita? In ceea ce priveste prima greseala, omul de afaceri recomanda studierea atenta a pietei si identificarea unor potentiali cumparatori, contactarea acestora si testarea necesarului lor.

Referindu-se la mijloacele de asigurare a platii, Nicolae Sota crede ca trebuie negociate conditii de plata sigure. De asemenea, e bine intreprinzatorul sa consultate un avocat inainte de semnarea oricarui act, chiar daca are impresia ca totul este in ordine. Cat priveste calitatea serviciilor, Sota spune ca numai produsele si serviciile de inalta calitate asigura un viitor afacerii. Totadata, trebuie acordata o importanta sporita personalului. “Daca vrei sa ai profit, angajeaza-i pe cei mai buni, chiar daca salariile sunt mult mai mari. Ei vor aduce un volum si o cota de profit de 10 ori mai mare decat angajatii ieftini”, ne-a declarat Sota.

Specialistii sintetizeaza greselile la un numar de 5, la fel de importante, care pot zdruncina o afacere: sa nu ai un plan bine pus la punct, sa faci totul singur, sa nu-ti asiguri fonduri suficiente, sa neglijezi marketing-ul si, nu in ultimul rand, sa nu iti asumi greselile.

Sursa: eurobusiness.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Zona de confort

Zona de confort este cel mai mare inamic al potentialului uman. Zonele de confort devin obiceiuri de viata si sunt de schimbat. Orice obicei...