luni, 18 mai 2009

Istoria omenirii

Lecția 2 Fundamentele istoriei omenirii. Cum putem conștientiza oportunitatea prezentului?


Istoria omenirii asa cum am invatat-o in scoala se imparte in 5 mari Ere: Era Preistorica, Era Antica,Era Medievala, Era Moderna,Era Contemporana.

Era Preistorica este caracterizata de ginta matriarhala, ulterior fiind de cea patriarhala. Oamenii se ocupau cu cresterea animalelor,agricultura si vanatoare,de aceea schimburile si darile se efectuau in natura.

Era Antica caracterizata de aparitia sclavagismului, multi oameni find luati sclavi ( in special din prizonierii de razboi) si fiind obligati sa munceasca pamantul altora pentru supravietuire.

Era Medievala caracterizata de aparitia feudelor(relatiilor feudale) cand oamenii munceau pamantul pentru aristocratie,primind o mica parte din productie,ramandu-le totusi o mica perioda de timp alocata lucrarii propriului pamant. In acest Era apar primele manufacturi in secolul al XV-lea, apar primele companii de navigatie particulare care bateau lumea in lung si-n lat pentru a culege bogatiile din noile teritorii descoperite.

Economia nu mai este chiar 100% agrara,la sfarsitul Erei apare capitalul.

Cei care aveau acces la el dominau procesul industrial.

Era Moderna societatea se afla intr-o dezvoltare ascedenta, are loc adevarata revolutie industriala, capitalismul prinde ramuri in din ce in ce mai multe colturi ale globului.

Era Contemporana marcata de Razboiul Rece si de caderea zidului Berlinului este o epoca in care tehnologia evolueaza pe zi ce trece din ce in ce mai mult.

In momentul de fata nu mai suntem o cultura industriala ci una bazata pe comunicare.Idei, concepte se schimba de la o zi la alta, fie ca este vorba despre ceva profund cum ar fi fizica cuantica sau ceva banal micii cei mai gustosi si cu cel mai mare succes la public.

De-a lungul istoriei au existat mari imperii ca: Imperiul Asirian,Imperiul Egiptean, Imperiul Persan, Imperiul Roman, Imperiul Habsburgic, Imperiul Tarist etc.

Impartasesc teoria lui Robert Kiyosaki din best-sellerul “Tata Bogat, Tata Sarac” conform careia “marile civilizatii s-au prabusit atunci cand diferenta dintre cei care aveau si cei care nu aveau era prea mare”.

Istoria se repeta dar din pacate nu invatam nimic din istorie, pentru ca in scoala suntem bombardati cu informatii despre date istorice si personalitati istorice, in loc sa ni se predea concluzia privind prabusirea marilor imperii.

In cartea sa “Cadranul Banilor” scrisa de Robert Kiyosaki,autorul imparte istoria in 3 mari Ere: Era Agrara, Era Industriala si Era Informationala.

Era Agrara dureaza pana la calatoria lui Coulumb in America (adica pana in 1492), Era Industriala intre 1492 si 1989 (anul in care a cazut Zidul Berlinului); iar din 1989 suntem in plina Era Informationala.

Anthony Robbins, cel mai bun vorbitor motivational din lume in cartea sa “Putere Nemarginita” referindu-se la Era Informationala spunea : “Daca in vremurile medievale, nu erai rege nici ca puteai deveni prea usor. Daca la inceputul revolutiei industriale nu aveai capital,sansele sa-l obtii erau destul de reduse. Dar in ziua de azi, orice pustan imbracat in blue jeans poate crea o corporatie care sa schimbe fata lumii.

In lumea moderna, informatia este apanajul regilor.”

Ca sa ne adaptam si sa ne facem viata o capodopera, ar trebui sa constientizam oportunitatile prezentului si sa facem cate un mic pas inainte in fiecare zi folosindu-ne de puterea noastra personala.

John Kennet Galbraith “Banul este combustibilul societatii industriale. Dar in societatea bazata pe informatie,combustibilul, puterea, sunt reprezentate de cunoastere. Este evidenta o noua structura sociala: clasa celor care poseda informatia si cei care trebuie sa functioneze pe baza ignorantei. Aceasta noua clasa isi trage puterea nu din bani, nici din terenuri, ci din cunoastere.”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Zona de confort

Zona de confort este cel mai mare inamic al potentialului uman. Zonele de confort devin obiceiuri de viata si sunt de schimbat. Orice obicei...