sâmbătă, 23 mai 2009

Componentele vietii

Lecția 7. Cele 5 componente esentiale ale vietii.

Linistea sufleteasca cat si progresul depind de doar de cateva principii importante.

Respectivele principii au o influenta covarsitoare asupra sanatatii,fericirii,contribuitiei si cresterii noastre din punct de vedere spiritual.

Impartasesc opinia lui Jim Rohn , autorul cartii “Cele 5 elemente esentiale ale vietii” nu sunt singurele care trebuiesc luate in seama,dar sunt cele mai fundamentale.

Prima componenta- Filozofia- este piatra de temelie a celor cinci elemente esentiale ale vietii.

Jim Rohn referindu-se acest element spunea “Un factor determinant al directiei pe care o urmam in viata este modul in care gandim. Gandurile, ideile si informatiile – tot ceea ce ia nastere in mintea umana – alcatuiesc filozofia noastra personala”

Filozofia noastra reprezinta cumulul de cunostiinte ale noastre si al procesului de dobandire al acestora.

De-a lungul vietii aceast izvor al cunoasterii a fost alimentat de diferite surse: scoala, prieteni, parteneri, caminul parintesc, din cartilele citite, dar si prin intermediul procesului de ascultare si observare.

Referitor la filozofia noastra personala Jim Rohn adauga ;“Cand atingem pragul maturitatii, toate informatiile noi care ne parvin trec prin filtrul filozofiei noastre personale. Conceptele care se imbina armonios cu principiile noastre sunt stocate in memorie si contribuie la realimentarea izvorului gandirii noastre.

In timp ce imbinam ideile noi cu ideile vechi,rezultatul fiind este fie consolidarea celor vechi fie extinderea orizontului filozofiei prezente.

Principiile care alcatuiesc filozofia noastra determina si sistemul nostru de valori.

Pentru a infrunta vicisitudinele vietii,si pentru a ne lasa doborati de imposibilitatea realizarii obiectivelor propuse trebuie sa preluam controlul gandirii noastre.

Singura modalitate prin care putem sa eliminam barierele ale mintii,este sa ne revizuim filozofia invidividuala.

Jim Rohn referindu-se la filozofia individuala spunea :”Conceptiile si deciziile ineficiente pe care le luam sunt rezultatul anilor de informare gresita.”

Pentru a ne dezvolta o filozofie individuala care sa ne ajute sa ne atingem obiectivele,trebuie sa urmam urmatorii pasi:

1.Invatati din experientele personale- este un intreg Univers plin cu experiente care ne sugereaza ca exista o latura pozitiva cat si negativa pentru toate lucrurile pe care le intalnim in cale.

2.Ascultati o voce din exterior – o observatie binevenita din partea unei persoane pe care o respectam ne poata ajuta sa vedem lucruri pe care in mod obisnuit-nu le-am observa.

3.Invatati din esecurile semenilor vostri- toate experientele se pot dovedi folositoare chit ca exista voci care sustin ca nu e bine sa te asociezi cu oameni care nu au reusit sa faca nimic in viata,pentru ca am putea repeta si noi greselile lor.

4.Invatati din succesele semenilor vostri-este indispensabil sa investim cat mai mult timp in studiul oamenilor care au obtinut succesul in viata. JimRohn referindu-se la studiul oamenilor de succes spunea urmatoarele :”Studiati cu atentie obiceiurile, limbajul,stilul vestimentar si modul de a gandi al oamenilor de succes!”

5.Scoateti in evidenta puterea influentelor pozitive- tre sa ne aflam intr-o continua cautare in gasirea oamenilor pe care ii admiram si respectam. Jim Rohn adauga “Personalitatea si evolutia noastra de pana acum sunt o imbinare a influentelor pe care le-au exercitat asupra noastra foarte multi oameni.”

6.Deveniti niste observatori abili – trebuie sa fim niste observatori abili ai tuturor evenimentelor care ne inconjoara pentru ca aceastea ne pot influenta viata intr-o masura mai mare sau mai mica.

7.Deveniti niste ascultatori abili – ascultarea a devenit in ziua de azi o adevarata arta ,una dintre cele mai bune modalitati fiind invatarea ascultarii selective. Trebuie sa ne educam radarul astfel incat sa isi indrepte antele spre sursa valoroasa a informatiilor care ni se poate transmite.

8.Cititi toate cartile- Avem la dispozitia toate cartile care ne pot ajuta sa devenim sanatosi,bogati,puternici.Lectura este o conditie esentiala pentru a ne depasi limitele si conditia,ne ajuta sa ne formam o filozofie de viata echilibrata si sa traiasca in concordanta cu aceasta.

9.Tineti un jurnal personal- Jurnalul dupa Jim Rohn “reprezinta o colectie de obsevatii si descoperiri despre viata.Reprezinta propriul nostru scenariu scris de mana, cu propriile noastre cuvinte,care infatiseaza experiente,ideei, dorinte si concluzii despre oamenii care ne-au influentat viata.” Un jurnal ne ofera 2 avanataje remarcabile :- ne ajuta sa inregistram toate aspectele momentului prezent pentru o viitoare trecere in revista a evenimentelor trecute; -simplu act al notarii gandurilor pe hartie ne ajuta sa ne analizam actiuniunile cu mai multa obiectivitate.

Jim Rohn concluzioneaza realist :“Lipsa de lectura si de scris duce la formarea unei gandiri indisciplinate.Daca ne indoim de asta nu trebuie decat sa ne uitam in jur si sa vedem cum cei dragi apeleaza la droguri…si cum numarul copiilor care abandoneaza scoala creste pe zi ce trece.

Algoritmul filosofiei contine urmatorii pasi:

1.Gandirea ne determina convingerile;

2.Convingerile ne influenteaza hotararile;

3.Hotararile ne influenteaza personalitatea;

4.Personalitatea genereaza rezultatele finale;

Calatoria noastra care are ca finalitate “sa ne facem viata o capodopera” incepe cu hotararea noastra de a ne schimba aspectele filozofiei noastre de viata.

Al doua componenta - Atitudinea-se concentreaza asupra problemelor emotionale care ne lezeaza existenta.

Jim Rohn adauga “ Cunostiile ne determina filozofia, dar sentimentele care sunt starnite de aceste cunostiinte genereaza atitudinea pe care o adoptam.”

Sentimentele pe care le avem fata de semenii nostri, fata de profesie, fata de familie,situatia noastra financiara dar si in privinta lumii inconjuratioare constutie baza atitudinii noastre.

Atitudinea joaca un rol important asupra directiei pe care dorim sa o urmeze viata noastra.

Aspectele care ne pot influenta atitudinea sunt urmatoarele:

1.Trecutul-adoptarea unei atitudini pozitive,indiferent de actiunile trecute, poate sa ne schimbe viata.Evenimentele trecute -bune sau rele- fac parte din experienta nostra de viata.

Anthony Robbins referindu-se la trecut spunea “Trecutul nu egaleaza viitorul” nu conteaza ca nu ti-a mers bine acum 20 de ani, nu conteaza ca ai avut o nereusita si acum 5 minute ,nu conteaza ca toata ziua de ieri ti-a mers prost,acum e un nou moment.

Daca nu ne remodelam filosofia, nu ne putem schimba atitudinea.

2.Prezentul – ne ofera sansa de a folosi cu intelepciune inestimabilele amintiri si experiente ale trecutului. Prezentul ne ofera eventualitatea de a ne profila un viitor mai frumos.Pentru noi toti ziua de astazi are 1.440 de minute; 86.400 de secunde indiferent ca,suntem bogati sau saraci.

Oportunitatea cea mai mare pe care o aduce ziua de astazi este sansa de a demara procesul schimbarii.

3.Viitorul- Will si Ariel Durant in cartea sa “Lectiile istoriei” au scris un lucru extraordinar “Ca sa induram prezentul, trebuie sa ne amintim trecutul si sa visam lucruri care se vor intampla in viitor”.

Atitudinea pe care o adoptam fata de viitor depinde de capacitatea noastra de a vedea viitorul.

Pentru viitor,va trebui sa ne stabilim obiective precise nu obiective stabilite la intamplare,pentru ca un obiectiv stabilit la intamplare nu este un obiectiv, este cel mult o dorinta,dorintele sunt niste simple anestezice pentru oamenii inerti.

Sentimentele pe care le nutrim fata de propria persoana sunt influentate de indivizii din anturajul nostru .

In viata personala cat si in lumea afacerilor, aproape 80 % dintre oamenii cu care venim in contact sunt responsabili pentru procentul de 20 % din rezultatele pe care le obtinem.Provocarea este cat se poate de clara, trebuie sa ne impunem sa petrecem 80 % din timp in compania grupului cu 20 de procente, care ne poate ajuta sa obtinem 80% din rezultatele ideale si 20 % in compania grupului cu 80 de procente, care genereaza doar 20 % din rezultatele eficiente.

Jim Rohn adauga : “Imbinarea armonioasa dintre o filosofie solida de viata si o atitudine pozitiva fata de propria imagine,dar si fata de lumea inconjuratoare ne confera o putere launtrica si o hotarare de fier,care influenteaza toate celelalte domenii ale existentei noastre“.

A treia componenta-Actiunea . Trecerea la actiunea reprezinta strategia prin care ne putem indeplini obiectivele.Filozofia si atitudinea reprezinta temelia pe care ne cladim viitorul,dar nu sunt suficiente fara trecerea la actiune.

Jim Rohn referindu-se la actiune spunea :”Filozofia si atitudinea noastra fata de actiune si munca ne influenteaza calitatea vietii.Raportul pe care il stabilim intre efort si rezultatele obtinut stabileste o anumita etica a muncii.Aceasta etica -atitudinea fata de efortul pe care suntem dispusi sa-l depunem pentru obtinerea succesului viitor- determina calitatea acestui succes.”

De aceea intotdeauna actiunea este mai buna ca inertia,pentru ca,de fiecare data cand dorim sa facem mai putin decat am putea sa facem in realitate, aceasta greseala de rationament ne afecteaza increderea in fortele proprii.

Pentru ca rezultatele finale obtinute sa fie cele dorite sau macar sa se aproprie de cele dorite,actiunile trebuie sa fie planificate, concepute si executate.

1)Planificarea dupa Henri Fayol, unul dintre “parintii managementului” inseamna “a scurta viitorul,luand prevederea drept o componenta de baza a procesului de management”.

Stabilirea obiectivelor constituie un element esential in procesul de planificare al vietii. Aceste obiective trebuiesc asternute pe hartie si sa cuprinda atat perioadele scurte de timp cat si perioadele lungi de timp

Obiectivele de termen scurt sunt adevarate “block-starturi” in calatoria noastra, in timp ce obiectivele pe termen lung in viziunea lui Jim Rohn sunt: ”puncte de rascruce in viata noastra, care ne ajuta sa savuram roadele eforturilor noastre“.

Cel mai mare stimul,chintesenta curajului si ambitiei noastre,prin care putem depasi toate obstacolele noastre il reprezinta visul de a ne indeplini obiectivele.

2) Un plan simplu este foarte util chit ca la inceput nu am descoperit toate raspunsurile.Trebuie sa fim atenti ca influenta negativa a celor din jur sa nu isi puna amprenta asupra lui,pentru ca noi suntem cei care il proiectam iar “arhitectul planului” tre sa ramana pana la finalizarea constructiei.

3.Disciplina de fier- numai cu ajutorul unei discipline de fier putem inlatura tendintele negative ale vietii,a caror misiune este distrugerea planurilor noastre.

Actiunea este puterea ce confera consistenta si semnificatiei filozofiei si atirudinii noastre,o actiune inteligenta ne poate duce spre viitor cu nebanuite realizari.

Rezultatele-a patra componenta esentiala a vietii – reprezinta “recolta” pe care o strangem in urma eforturilor depuse in trecut.Scopul actiunilor si al activitatilor nostre consta in randamentul si rezultatele finale pe care le obtinem.

Un lucru foarte important este sa analizam rezultatele.

Analiza se va efectua pe partea starilor interioare (bucurie,sanatate, fericire etc) ,cat si referitoare la analiza altui mare vis important- libertatea financiara.

A cincea componenta-stilul de viata- presupune modul in care alegem sa ne traim viata.Ne putem astfel modifica stilul de viata schimbandu-ne sistemul de valori, astfel incat sa putem lua hotarari mult mai bune cu rezultate din ce in ce mai valoroase.

Jim Rohn referindu-se la stilul de viat il definea in felul urmatoar “Stilul de viata este imbinarea armonioasa dintre consistenta si stil,rafinament si intelect, dar si control emotional in vremuri de restriste si descatusare emotionala in momente de bucurie si fericire.”

In concluzie,rezultatele finale ale vietii vor depinde de urmatoarele aspecte:

1.Hotararea de a va extinde granitele filosofiei;

2.Hotararea de a adopta o atitutine pozitiva;

3. Hotararea de implicare in actiuni dinamice si inovatoare;

4.Hotararea de a analiza cat mai precis rezultatele pentru a anticipa viitorul cu mai multa obiectivitate;

5.Hotararea de a trai viata la maxim;

Jim Rohn -”Va doresc o viata imbelsugata, sanatoasa si fericita; o viata in care sa va bucurati de darul rabdarii, de valoarea cunoasterii, de virtutea ratiunii si de influenta increderii in capacitatea voastra de a visa si de a realiza lucruri uluitoare”.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Postare prezentată

Zona de confort

Zona de confort este cel mai mare inamic al potentialului uman. Zonele de confort devin obiceiuri de viata si sunt de schimbat. Orice obicei...